Specijalni transporti

Specijalni transporti obuhvataju skup usluga transporta koji zahtevaju posebne uslove realizacije. Postoje više kategorija specijalnog transporta:

Vangabaritni transporti – transporti pošiljki koje po nekoj od svojih karakteristika (dimenzijama ili težini) prevazilaze zakonom utvrđene vrednosti. Opšti uslovi za obavljanje vangabaritnog prevoza na putevima Republike Srbije su:

1. DOZVOLJENE DIMENZIJE

Dužina
Maksimalna dozvoljena dužina vozila i tereta je:

 • 12,00 m za kamion (solo vozilo)
 • 16,50 m za sedlasto vozilo (tegljač plus poluprikolica)
 • 18,00 m za kamion sa prikolicom (drumski voz)

Širina
Maksimalna dozvoljena širina vozila i tereta je 2,50 m.

Visina
Maksimalna dozvoljena visina vozila i tereta je 4,00 m.

Ukupna težina
Maksimalna dozvoljena ukupna težina vozila i tereta je 40 tona.

Osovinsko opterećenje
Maksimalno dozvoljeno osovinsko opterećenje:

 • 10 tona na jednostrukoj osovini
 • 8 tona po osovini za višestruke osovine

U slučaju da je osno rastojanje kod višestruke osovine između 2 (dve) susedne osovine veće od 2,00 m, tada se osovine smatraju kao jednostruke.

2. PRATNJA

Pratnja vangabaritnog transporta je obavezna za sve vrste vangabaritnih transporta bez izuzetka. Dozvoljava se formiranje konvoja od najviše 3 (tri) vozila u jednom konvoju, s tim što su tada obavezne najmanje dve pratnje po konvoju. Policijska pratnja je obavezna u slučajevima kada je:

 • ukupna dužina vozila i tereta veća od 25,00 m
 • ukupna širina vozila i tereta veća od 3,50 m, ili
 • ukupna visina vozila i tereta veća od 4,50 m
3. RESTRIKCIJE (ZABRANE)

Vangabaritni transporti obavljaju se isključivo danju i pri dobroj vidljivosti.

Vikend zabrana
U vreme vikenda vangabaritni transport je zabranjeno obavljati:

 • Petkom od 12 časova do subote 05 časova.
 • Nedeljom od 12 časova do ponedeljka 05 časova.

Praznična zabrana
U vreme praznika zabranjeno je obavljati vangabaritne prevoze:

 • Dan pred praznik od 12 časova do prvog dana praznika 05 časova.
 • Od poslednjeg dana praznika od 12 časova do prvog dana posle praznika 05 časova.

Beograd
Vangabaritni transporti koji su pod policijskom pratnjom u Beogradu se mogu izvršiti isključivo noću i to u vremenu od 00 časova do 05 časova.

4. STRUČNO MIŠLJENJE (EKSPERTIZA)

Stručno mišljenje (ekspertiza) "Instituta za puteve" i "Instituta za mostove", potrebna je:

 • Na regionalnim putevima - Za vozilo i teret čija ukupna masa prelazi 80 tona.
 • Na magistralnim putevima - Za vozilo i teret čija ukupna masa prelazi 100 tona.
 • Stručno mišljenje (ekspertiza), "Instituta za puteve" - potrebno je za terete čija je širina veća od 5m.

Za vangabaritne pošiljke je neophodno pribaviti posebne dozvole svih održavaoca puteva, država kroz koje pošiljka prolazi od mesta utovara do mesta istovara. Pošiljke se prevoze najčešće posebnim prikolicama ili poluprikolicama namenjenim za bezbedan prevoz vangabaritnih pošiljki. Logman doo profesionalno organizuje prevoz vangabaritnih pošiljki na svim relacijama na kojima je to moguće

Transporti pošiljki koje zahtevaju poseban temperaturni režim – prehrambeni proizvodi, farmaceutski proizvodi, neke hemikalije. Prevoz se vrši vozilima šleperima, kamionima sa prikolicom, solo kamionima, kombi vozilima ili pick-upovima, čiji tovarni prostor čine termoizolovane komore u koje su ugrađeni rashladni uređaji koji obezbeđuju rashlađivanje odnosno održavanje temperature vazduha tovarnog prostora u zahtevanom opsegu. Ova vozila poseduju sonde koje mere temperaturu tovarnog prostora i uređaje za snimanje odnosno očitavanje temperature, a ne retko i mogućnost štampanja termoprint trake sa zapisom istorijskog kretanja temperature u periodu između trenutka utovara, odnosno istovara robe.

Logman doo profesionalno organizuje prevoz pošiljki koje zahtevaju temperaturni režim, prema Vašim instrukcijama, na svim relacijama na kojima je to moguće.

Transporti opasnih materija se vrše isključivo vozilima koja tehnički zadovoljavaju zakonom propisane odredbe vezane za prevoz opasnih materija drumom (ADR), takođe vozači koji upravljaju ovim vozilima su obučeni za prevoz i rukovanje ADR materijama. Logman doo na profesionalan način pristupa organizaciji transporta opasnih materija.

Selidbe predstavljaju veoma zahtevan organizacioni zadatak za svakog. Treba izvršiti pripremu potrebne dokumentacije za sprovođenje carinskih procedura, organizovati bezbedno pakovanje Vaših selidbenih stvari, organizovati utovar i istovar robe, raspakivanje. Sve to za veoma kratko vreme u skladu sa Vašim potrebama.  Logman doo na profesionalan način pristupa organizaciji selidbi, a sve u cilju da Vama omogućimo da se usredsredite na druge obaveze vezane za promenu mesta boravka ili poslovanja.