Zbirni transport

Zbirni drumski transport (Groupage transport) je usluga koja podrazumeva uključivanje više prevoznih sredstava, pretovarne mehanizacije, više skladišta i veliki broj zaposlenih u logistički sistem koji sinhronizovano prevozi veliki broj zbirnih pošiljki na teritoriji Evrope i Azije.

Proces realizacije zbrinog transporta je najčešće sledeći: lokalno vozilo preuzima pošiljku na adresi utovara i prevozi do prvog, najbližeg, skladišta gde se nakupljaju pošiljke za otpremu ka pravcima (zbirnim linijama) koje to skladište snabdeva. U tom skladištu se najčešće obavlja proces izvoznog carinjenja. Polasci su najčešće jednom nedeljno, a u većim centrima ili za pravce gde postoji veliki obim pošiljki, polasci mogu biti i više puta nedeljno do svakodnevno. Vozilo preuzima pošiljke, prevozi do drugog, sledećeg skadišta – logističkog centra gde se kompletna zbirna pošiljka istovara, razdvaja i svrstava u nove pravce ka trećim, sledećim, skladištima ili uvozno carini i lokalnim vozilima isporučuje u regionu koji pokriva drugo skladište. Pošiljke koje su svrstane u nove pravce se otpremaju sa pošiljkama prikupljenim u drugom skladištu ka trećem najčešće konačnom skladištu u procesu zbirnog transporta.

Proces zbirnog transporta ima veliki broj učesnika koji realizuju trasnport i veliki broj pošiljki koje je neophodno dobro pripremiti za transport kako bi u što kraćem roku bile prihvaćene u sistem zbirnog transporta i isporučene na krajnju adresu isporuke.

Karakteristike:

 • Najekonomičniji način transporta za male pošiljke;
 • Najviše se koristi za prevoz manjih pošiljki, pošiljki koje ne zahtevaju hitnost isporuke, pošiljki za koje je trošak transporta važniji od troška zaliha;
 • Zauzet prostor se obračunava po odnosu 1 m3(CBM) = 333 kg, usvaja se veća vrednost;
 • Vreme trajanja transporta je okvirno 3 dana do 3 nedelje zavisno od udaljenosti mesta utovara i mesta istovara, broja međuskladišta koja tranzitira pošiljka, spremnosti pošiljke i pripadajuće dokumentacije za otpremu i mnogih drugih parametara;
 • Mogućnost praćenja kretanja pošiljke i mala mogućnost upravljanja kretanjem pošiljke;
 • Važno da prodavac i kupac robe obezbede svu neophodnu dokumentaciju pre utovara, daju preciznu informaciju o količini robe i neophodnim uslovima transporta robe ukoliko žele da tranzitno vreme bude minimalno moguće.


Logman doo efikasno realizuje sledeće aktivnosti:

 • Organizovanje zbirnog transporta, prema zahtevu klijenata za sve destinacije koje imaju mogućnost realizacije drumskog zbirnog transporta robe;
 • Učestvovanje u sprovođenju carinskih procedura u skladu sa ugovorenim obavezama;
 • Praćenje vozila i blagovremeno informisanje o statusu i prispeću Vaše pošiljke;
 • CMR osiguranje kao i mogućnost dodatnog ALL Risk osiguranja robe u transportu, na Vaš zahtev;
 • Mogućnost organizacije dodatnih pratećih aktivnosti i usluga: carinsko posredovanje, pretovar robe, lokalna distribucija.